未上機
我估2風扇應該就唔會靜得去邊,但無計要睇4k 8k 順我諗至少要4 gram
上得4gram 都差不多一定係2  ...
momolee 發表於 2021-8-25 19:59

兩風扇唔一定嘈
你用緊4K定8K電視先?點解一定要睇果類?如果係4K電視點解唔直接係電視個apps睇?其實仲靚
至於睇8K風景片唔係8K電視又會自動落返4K畫像
或者你話要睇4K HDR remux或者原檔既戲,咁就一定要用MadVR先出到HDR,我用RTX-2080Ti set盡MadVR黎睇4K60 HDR既片源,GPU行到7-80%而ram都行到80%以上,畫面完全好順無drop,但直接由電視player on stream睇仲靚,電視粒chips個圖像處理主要針對畫面,除非你係用4K mon就另計
所以我已經賣晒所有display卡,反正我部HTPC都可以睇UHD blu-ray,而家只係連DAC聽下歌

新鮮kpop
中高難度
8K AV1 HLG

兩風扇唔一定嘈
你用緊4K定8K電視先?點解一定要睇果類?如果係4K電視點解唔直接係電視個apps睇? ...
bbgirl223 發表於 2021-8-25 21:14

本身用4K電視,都係諗住睇下UTUBE 普通4K 8K 行VP9,
至於HDR 應該未必會用,上網抓過文, CHROME 開HDR 睇UTUBE 好煩, 會搞到WINDOW 畫面白哂
UTUBE 開HDR 我諗都係買部APPLE TV 或 XBOX S X睇算,至於4K UHD file, 例如睇戲之類我有專用
4K 盒仔, 播4K電影好流暢支援HDR輸出所以唔會用電腦睇

新鮮kpop
中高難度
8K AV1 HLG
naomi 發表於 2021-8-25 21:15

呢段行AV1 我諗要3系N記先播得順

兩風扇唔一定嘈
你用緊4K定8K電視先?點解一定要睇果類?如果係4K電視點解唔直接係電視個apps睇? ...
bbgirl223 發表於 2021-8-25 21:14

我電視個UTUBE 就係唔順囉, SONY X8500G 睇4K HDR 60FPS 都會窒, 但又無得熄左HDR
感覺粒CPU 唔夠力

新鮮kpop
中高難度
8K AV1 HLG
naomi 發表於 2021-8-25 21:15

我試左用內顯4600 開1440P 無開HDR都順只係間中有DD 窒

我電視個UTUBE 就係唔順囉, SONY X8500G 睇4K HDR 60FPS 都會窒, 但又無得熄左HDR
感覺粒CPU 唔夠力 ...
momolee 發表於 2021-8-25 21:32

係咪你係電視用左咩player播?如果用DLNA直接播得唔得?或者用USB插落去播

本身用4K電視,都係諗住睇下UTUBE 普通4K 8K 行VP9,
至於HDR 應該未必會用,上網抓過文, CHROME 開HDR 睇U ...
momolee 發表於 2021-8-25 21:26

如果你部4K電視而唔係咁差果d,直接俾file佢播,一定靚過任何經HDMI入既外置盒

回復 48 #momolee

Brand? 有分GDDR5/6 版

via HKEPC Reader for Android

係咪你係電視用左咩player播?如果用DLNA直接播得唔得?或者用USB插落去播 ...
bbgirl223 發表於 2021-8-25 21:43

無呀, 電視睇UTUBE 我用番佢原本個, 但就係播片唔流暢, 4K HDR 24 30 都OK
但一播4K HDR 60就好LAG, 個畫面成鬼日跳跳下, 就算4K 60 無HDR 都係一DD 播得順
但睇番同一段片, PS5 播4K 60 又好順, 咁即係好大機會部電視粒CPU 唔掂, 始終SONY 8系唔係高階MODEL
, 入面粒U 一定唔係比最好既你, PS5 係播得順, 但最大問題個UTUBE 唔SUPPORT HDR, 我由年頭等到現在都無更新, XBOX 個邊人地年頭已經更新左UTUBE 對應HDR