想買張display 卡睇4k utube

部電腦4 年以上,睇唔到4k 片
想請教一下如只計睇4k utube hdr 60 fps 既片黎計,
1030 1050 1060 有無分別?
同埋現在display 卡支唔支援埋8 k 片呢?
利申本人唔用電腦黎打機
同埋部電腦只裝得落LP 裝display 卡,因為係細機箱

回復 1 #momolee

梗係有分別, 部機上唔上到雙槽卡? 上到就一步到位買GTX1650 LP

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# zgmfx12a

雙卡嘈呢樣要打開機箱睇下先知,但爬左文原來最新8 k 片要用AV1 先硬解到,
我想等埋N記3050 lp 版先出手,另外想問下其實N 卡係咪用頭一個字分新舊型號?
即係3xxx個d 係最新型號? 1030 1060個d 係上兩代?
同埋係咪無出過2050 呢d 底階卡…..

回復 3 #momolee

冇2050, 3050反而有但暫時得laptop版, 你要玩埋AV1 又要lp card 可能要再等下, budget夠可諗諗RTX A2000

via HKEPC Reader for Android

依家一係得1650,一係就1030,中間型號好多都唔見有貨

FYI ,encode decode list
https://developer.nvidia.com/vid ... -support-matrix-new

其實8k 片都唔一定用 AV1 行,岩岩試呢條片 https://www.youtube.com/watch?v=linlz7-Pnvw ,我張二手 1050 都做到硬解

但如果一定要行到 AV1,起碼要 30系列

回覆  zgmfx12a

我想等埋N記3050 lp 版先出手,另外想問下其實N 卡係咪用頭一個字分新舊型號?
即係3xxx個d 係最新型號? 1030 1060個d 係上兩代?
momolee 發表於 12-8-2021 20:26

頭一到兩個字係新舊代數,低階卡因為上代冇比光追所以唔計佢落20系 比個16系佢當係半代升級,第3個位係睇張卡當代定位數字越大越高級以前最高級係8字,90接近titan定位唔係代代有,後面如有TI呀SUPER就係再加強版/效能升級版咁上下意思,通常TI又會高級過SUPER。
低階卡105X>16XX>3050或以下
中高階卡10XX>20XX>30XX

FYI ,encode decode list

其實8k 片都唔一定用 AV1 行,岩岩試呢條片  ,我張二手 1050 都做到硬解 :tit ...
kuok1234 發表於 2021-8-13 00:47

THX 睇睇個表先

頭一到兩個字係新舊代數,低階卡因為上代冇比光追所以唔計佢落20系 比個16系佢當係半代升級,第3個位係睇 ...
kenken33 發表於 2021-8-13 01:15

唔怪得有張1650 咁奇怪

準備用5年就買RTX3000, YT 未來幾年一定轉AV1
現時YT已經有部份4K片用AV1 encode, YT 做緊testing睇效果