回復 gigabyte

5000系非APU 全部用到win7, 30系N卡最平有官方支援嘅係3060ti, A記就RX6700

via HKEPC Rea ...
zgmfx12a 發表於 2021-10-23 13:18

好似話係用啲非官方嘅方法

回復 gigabyte

5000系非APU 全部用到win7, 30系N卡最平有官方支援嘅係3060ti, A記就RX6700

A記就RX6700用到在MICRO機嗎?RX67唔係好大張嗎?用唔到就67

回復 12 #孤寂使者

咁你咪用個機箱就。。。

via HKEPC Reader for Android

任何AMD ITX或超迷你機對裝WIN 7有限制嗎?
孤寂使者 發表於 2021-10-21 19:18

留意主板品牌......有無得開 CSM

回復 gigabyte

RX6700 有 Win 7 driver ?
以為最後有正式支援係  RX5700 個代詐....

回復 15 #dom

Yes, 岩岩check 官網, RX6600XT都有但6600就冇, A記近乎停哂win7 support, N記就不定期去到2024

回復 12 #孤寂使者

咁你試下6600XT

回覆 17# zgmfx12a
佢如果用6600XT可以提佢:
1.將Win7版21.5.2 Driver入面抽「amdkmdag.sys」出嚟換落去Win10/11版21.10.2 Driver度。
2.改ini檔案「U0372402.inf」,[ATI.Mfg.NTamd64.10.0...16299]改做[ATI.Mfg.NTamd64]。
3.再喺「裝置管理員」度手動更新Driver咁裝GPU Driver。
4.試下Work唔Work,如無意外應該就用到GPU嘅功能,唔得嘅話我再研究。

回復 18 #Okt04175

官方出左新版 win7 driver, 而家包埋6600XT

回覆 19# zgmfx12a
AMD真係經常做啲意料之外嘅舉動,連RX 6600XT都有官方Win7版Driver,唔知RX 6600、RX 6500XT同RX 6500幾時會出埋,咁之前AMD冇畀人鬧錯佢啦,出RX 6700XT到RX 6900XT嘅Driver畀Win7但唔出RX 6500到RX 6600XT嘅係唔合理,有乜理由嗰系列得一半嘅型號有官方Win7版Driver,一係成嗰系列唔出官方Win7版Driver,一出咗部份型號嘅官方Win7版Driver之後就應該全部型號嘅官方Win7版Driver都出晒,有頭有尾先合理。

RX  6600XT官方Win7版Driver發行公告:
https://www.amd.com/en/support/k ... n-rad-win7-rx6600xt

我估有人成功改咗Driver畀Win7,AMD見人成功改到索性自己出埋Driver畀Win7。