升過BIOS,首次開機係好Q慢,正常
Q-Q 發表於 2021-10-21 18:59

但跟住幾次都係咁慢,直到我開返fastboot先快

算解決到個問題?
pitaya 發表於 2021-10-25 16:09

解決左一半囉,一入bios set完野reboot又要等過

其中一塊想買既MB,
請問有無UP最新BIOS?

其中一塊想買既MB,
請問有無UP最新BIOS?
carl.20150508 發表於 2021-10-25 20:36

應該無,我個盒面label寫住support ryzen 5000 series,結果係舊bios version,要update最新版本先支援到5600g,無舊ryzen cpu+display開機一定無畫面

應該無,我個盒面label寫住support ryzen 5000 series,結果係舊bios version,要update最新版本先支 ...
raywan 發表於 2021-10-25 21:03

樓主個塊唔使cpu同GPU都可以UP到bios
反面ASROCK 得最貴個塊先有依樣野.

樓主個塊唔使cpu同GPU都可以UP到bios
反面ASROCK 得最貴個塊先有依樣野. ...
carl.20150508 發表於 2021-10-25 21:06

yes,有instant flash就可以唔使cpu/display通電直接flash bios,只有貴板先有
我之前裝部新機用MSI都有類似叫Mflash

yes,有instant flash就可以唔使cpu/display通電直接flash bios,只有貴板先有
我之前裝部新機用MSI都有類 ...
raywan 發表於 2021-10-26 09:40

但華石,技嘉平既都有....

B450M應該用唔到ryzen 5000 series cpu
就算用到,一定要update BIOS,CPU 開關左TPM會開機快O的 ...
raywan 發表於 2021-10-21 18:48

就係up完都中bug
不過睇外國通常係gigabyte 先咁
同埋用display port

岩岩砌左5700G , 64G ram
,由噤power制開始計20秒入到windows