回覆  roytam1

正常人都唔會用原裝啦,不過我ITX,用唔到塔
E 發表於 2021-10-16 14:50

其實一般用(唔開aida64 check住CPU溫度)原裝heatsink都勉強夠用(上到90度左右會有溫度牆,撞溫度牆時PBO會慢慢降低max speed去控制唔好過熱)
撞溫度牆時full speed得返4GHz左右,而5700g嘅single thread full load嘅full PBO speed可以有4.5GHz

其實一般用(唔開aida64 check住CPU溫度)原裝heatsink都勉強夠用(上到90度左右會有溫度牆,撞溫度牆 ...
roytam1 發表於 2021-10-16 17:31

你之前部3700X 好熱
解決左問題未?

真心講只要有用到AI技術或者影片剪輯/編碼用途嘅話冇32核心CPU都會覺得唔夠力,點解係32核心因為去到呢個級數行CUDA就足以快過主流N卡(RTX 3060)行CUDA嘅速度同埋可以做到4K錄影/直播嘅即時編碼之餘仲夠力做其他大食CPU嘅工作。
搵食建議用32核心,有3D Cache嘅32核心Zen3 Ryzen TR將會係嗰唔錯嘅升級選擇,如果唔急等到Zen4 Ryzen TR仲可以用到DDR5 RAM。

M1/M1X又點睇?

如果鍾意Apple野下年M2/M2X嘅Mac Pro亦可以可以考慮。

你之前部3700X 好熱
解決左問題未?
yick 發表於 2021-10-17 12:29

冇解決過
唔換heatsink係解決唔到,但鬼叫prism heatsink靚咩

啲Ram夠唔夠先?如果Ram夠就換CPU.
八核都唔夠用嘅話就要上32核了

查實執相唔多食CPU
raw 轉JPG先食
你無理由唔知喎雞爺

查實執相唔多食CPU
raw 轉JPG先食
你無理由唔知喎雞爺
kennyleunghk 發表於 2021-10-19 16:20

執相唔食CPU,  咁用番2 代INTEL 好唔好?