之前係用 B550, 而家轉左 X470.  行 proxmox, 冇乜 VM開著都要 170-180 W.
以前應該係 110W 左右... 另一個 ...
mcdull 發表於 2021-10-8 02:26

想問下用緊咩 U?

我都考慮緊由 ESXi 轉 Proxmox

想問下用緊咩 U?

我都考慮緊由 ESXi 轉 Proxmox
Kin_2012 發表於 2021-10-11 16:31

3900X

睇睇AGESA 1.0.0.3 ABBA有bug食多一倍電, 睇下upgrade左新bios未https://www.youtube.com/watch?v=kDAJOjNv4mM

另外底板供電唔穩定就要用多D電先至穩得住粒CPU

唔同牌子底板都有自己OC settings, 有D可能食電D但效能好D, GODLIKE都係食電

小米好多款喎, 小米智能插座增强版... 但應該好難買了, 而家多數出藍牙網關版, 係少個 USB, 多個藍牙網關 ...
mcdull 發表於 2021-10-10 01:40

thx! 咁請問它是用 大陸2腳插? 你點用在香港?前後都要轉插先用到?

thx! 咁請問它是用 大陸2腳插? 你點用在香港?前後都要轉插先用到?
terry_beginner 發表於 2021-10-12 22:11

當然係大陸兩腳. 不過咁, 大部份智能電器都係大陸兩腳, 你一係成套大陸插.
如果要香港插, 都係有極少數既選擇.

塗鴉wifi智能插座16A帶電量計量AI語音手機遠程控制英規插頭插座

塗鴉wifi智能插座16A帶電量計量AI語音手機遠程控制英規插頭插座
mcdull 發表於 2021-10-14 11:48

CPU package power 用緊幾多WATT?

我都係25-40WATT 上落

CPU package  好難 check, 因為唔係用 windows.

大家係 BIOS 下面用電量係幾多?
我竟然都要 150W.
不過應該係因為冇 c-state 既關係, 可能都係正常.

大家係 BIOS 下面用電量係幾多?
我竟然都要 150W.
不過應該係因為冇 c-state 既關係, 可能都係正常. ...
mcdull 發表於 2021-10-14 13:41

應該50W 留下