行VM, 3950X 係唔錯嘅選擇
intel? 打機買佢都還可以, 行server 唸住用8C16T/10C20T 完全係智商稅 ...
kennyleunghk 發表於 2021-10-22 09:24

其實行hypervisor 首要係 RAM 同 storage IO,CPU 反而無咁大影響。
  CPU 唔夠力最多慢啲,RAM 唔夠連機都著唔到。

其實行hypervisor 首要係 RAM 同 storage IO,CPU 反而無咁大影響。
  CPU 唔夠力最多慢啲,RAM 唔 ...
indigo 發表於 2021-10-24 12:18

講個笑話,AMD I/O差,講黎樣野intel仲差

12gen i5 快過上代i9

12gen i5 快過上代i9
hkpcchk 發表於 2021-10-24 18:55

真唔真....差咁少?

你地行vm會唔會rdm hdd?

10900k 同11900k 差唔多

11900k要極限超頻先feel到勁過10代i9

你地行vm會唔會rdm hdd?
口o口 發表於 2021-10-24 19:16

我自家用 Lab 行十隻八隻 VM,同埋唔係長開,買大少少 SSD 行 Local 算數。
玩 RDM 行 full flash 先有理想嘅 IOPS,跟住又要 10Gb LAN。

真唔真....差咁少?
口o口 發表於 2021-10-24 19:06

跑分出黎係勁過晒成個11代
https://wccftech.com/intel-core- ... -amd-ryzen-5-5600x/

跑分出黎係勁過晒成個11代
lkw1993 發表於 2021-10-25 06:56

咁樣又真係想換機了