打機多
依家新機唔插 sound 卡,用 onboard 個光纖算
出 PCM, 係咪冇咩要 set?
DTS 咩嚟㗎? ...
CMZ 發表於 2021-10-8 23:23

DTS 同 Dolby 都係電影嘅音頻格式.

打機真係冇乜所謂, Windows 都做咗D/A 了.

我影左機背的咩洞可以插, 請大家指教下?

20211012_222318 (Small).jpg

20211012_222313 (Small).jpg

我影左機背的咩洞可以插, 請大家指教下?
askl 發表於 2021-10-12 22:36

你底板得最基本嘅3.5mm輸出,即係用模擬訊號!無光纖嘅底板多數都係性能差嘅soundcard,有要求就算把啦!

用HDMI出AMP啦!但你個係用緊咩Mon?FHD?4K?幾多hz?同埋個amp有冇arc ?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

樓主都係睇翻上面建議,display card HDMI出聲,DP出畫去 Mon效果應該最好

講翻我個 case, onboard 光纖出 AMP PCM
打機時見到 開左咩 DTS Headphone, 但我係用 AV AMP喇叭出聲
係咪正常?
記得以前獨立 sound 卡都有得揀出 DTS,係咪 onboard 嗰個唔同㗎?
用開 A卡 DP出 Mon, Windows 入面都見到幾個 display 出嘅 output 可以揀
唔知駁條 HDMI出會唔會好啲?

DTS Headphone喺咩情況出現?Game入面?因為可能只係Game提供既音效模式。理論上新大作game好多都一般/家庭音響/Headphone等既模式。

你以前sound card有DTS,係張card支援。Onboard要睇係咩晶片,但多數都高階板先有。

假如你用開DP出mon,我建議加一條HDMI出AMP,不過要教好雙mon嘅設定。

有冇人知游戲, 點可以bitstream 輸出.

如果你sound output format 係PCM 2.0, 兩者就冇分则. 光纖同HDMI 嘅分別係 bandwidth 大小唔同.

Sound c ...
jzllee 發表於 2021-10-3 01:16

光纖出到舊嘅 5.1, 包括dts。問題係喺解碼嗰邊!
HD audio 就要hdmi或displayport...

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

尋晚搞咗一輪,搵到邊到 set翻 DTS (唔係 DTS headphone),開 Xbox game bar 見到
設定入面有個位明明試到可以出 DTS 同 Dolby , 部 AMP都有轉燈顯示,但試完即刻轉翻PCM
同埋真係冇得出 5.1 得 PCM 2.0,效果同之前 sound 卡 光纖出 Dolby 5.1差一截
Display 卡 HDMI / DP 見到足足有6個可揀,但無試到駁 AMP
用開 DP駁 mon, mon 喇叭可出聲

尋晚搞咗一輪,搵到邊到 set翻 DTS (唔係 DTS headphone),開 Xbox game bar 見到
設定入面有個位明明試到 ...
CMZ 發表於 2021-10-21 23:59

Display card HDMI output只做到Dolby / DTS Source直出Amp
如果只係普通PCM Audio (e.g.絕大部份game), 冇辦法出5.1
要Digital出5.1而非本身Dolby/DTS source要搵支援Dolby Digital Live / DTS Connect既sound card
因為Windows直出Digital Audio只得2.0 / Passthrough, 係唔支援其他野