[主機板] Windows PC 有 display port 及 hdmi, 聲音如何output?

Windows PC 有 display port 及 hdmi, 聲音如何output?

我一向用display port駁PC去一個沒有speaker的monitor

聲音我係經windows 藍芽發射出去用一個藍芽耳機接收.

現在我有一套HDMI輸入的音響器材.

咁我係咪應該用HDMI綫, 把windows PC後面的HDMI駁去音響器材, 咁就可以由音響器材出windows PC的聲音?

(因為我的monitor 沒有一個 ARC / eARC 的HDMI port, 所以不能夠由monitor輸出聲音去音響器材)

Windows PC 有 display port 及 hdmi, 聲音如何output?

我一向用display port駁PC去一個沒有speaker的moni ...
askl 發表於 2021-10-2 17:11

底板應該仲有AC97 speaker out 啩

底板應該仲有AC97 speaker out 啩
ckyuen2 發表於 2021-10-2 17:15

即係紅/綠/藍三色的3.5mm洞? 但質素方面, 係咪用HDMI輸出會最好?

你用Mon隻喇叭還是獨立喇叭?用Mon隻喇叭就用HDMI.用獨立喇叭點都係要插3.5mm,插底板和插mon個3.5mm無分別,無電腦喇叭係直插HDMI,除非你用AV Amp.
Mon隻喇叭一般都好雞,用乜都一樣。

via HKEPC Reader for Android

唔好意思,睇返你個post,你應該用AV amp,咁插HDMI,再在電腦將sound預設輸出做HDMI就得。

via HKEPC Reader for Android

現在我有一套HDMI輸入的音響器材.
askl 發表於 2/10/2021 17:11
Video 經 Display Port 插 monitor, Audio 經 HDMI 插 音響器材! Default Sound Device 可以揀 HDMI!

Video 經 Display Port 插 monitor, Audio 經 HDMI 插 音響器材! Default Sound Device 可以揀 HDMI! ...
toylet 發表於 2021-10-2 19:03

如果你個sound output 係AV amp, 咁做係唔夠. 我係用N card, Nvidia 個driver 係唔俾影音分離, 係會将 video 同 audio 集中一個output, 除非你個HDMI sound output 係純音響.
[attach]2285604[/attach]

解決方法係Windows system settings 將 "display" 選項揀做 duplicate display. 呢個方法我之前試咗.好耐先揾到

搭單問
用開 sound卡光纖出 杜比數碼, 想問唔用嘅話, 底板個光纖係出咩㗎?
同  display卡 出HDMI 比較, 邊個好啲?

搭單問
用開 sound卡光纖出 杜比數碼, 想問唔用嘅話, 底板個光纖係出咩㗎?
同  display卡 出HDMI 比較, 邊 ...
CMZ 發表於 2021-10-2 23:31

如果你sound output format 係PCM 2.0, 兩者就冇分则. 光纖同HDMI 嘅分別係 bandwidth 大小唔同.

Sound card 光纖唔肯定, 底板光纖受限於AC97, bandwidth 細, DTS 已經出唔到, DD 5.1 都好似唔得 (太耐之前试 唔記得), 經HDMI 乜都冇問題.

有DAC一律叫人用USB出,仲光纖?