2代i3老人機用32bit win 10老人機計都無乜性能問題
係DDR3剛剛有條半死,夾唔到內顯用
咁啱見二手 R5 2400G平平地 A320板又有32bit driver 所以執啲平料換鬼埋

我都有部i3-4160, 裝左androidx86, 用來裝apps睇賽馬. 間唔中玩下asphalt 8. 本來想淘粒4代i5玩下, 但個價 ...
finepix 發表於 2021-9-22 09:23

唔諗住超可以搵e3 1265L/1240 v3 之類 4c8t 留意有無內顯

CPU/RAM 捱多幾年唔係夢 (Intel 12代 cut AVX512... 因此能行AVX2的CPU打機還可以)
不過主機板/顯示卡會唔 ...
antlee 發表於 2021-9-22 21:16

Ram 都會跪低,但有保就可以換

睇返原來都有3.4ghz, 如果加多條4GB ram, HD升上SSD SATA, 咁應該順返哂
longleg 發表於 2021-9-26 19:56

自己機的話幾十蚊淘隻120G ssd 裝OS已經兩個世界,office就…

利申:用緊4160T配ssd/6GB ram

youtube 比以前大食左
2 代 notebook 有點吃力
usei 發表於 2021-10-5 18:09

2核無解,但有啲可以淘cpu換

any teaching for that?
panpanw 發表於 2021-10-10 08:15

善用不同區塊
https://www.hkepc.com/forum/forumdisplay.php?fid=221

部LIFEBOOK AH544
i7-4702MQ notebook 升唔到[code][/code]
安裝到尾Error :hitwa ...
loklok 發表於 2021-10-11 22:48

用dism 新裝 就應該實得

用過5-6粒ES未壞過渦。
抵買也不妨一用

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
akam7777 發表於 2021-11-14 16:06

es應該同普通CPU一樣咁襟,係可能有時有bug未改啫

請問而家用緊i5 4570 cpu 升級 二手 i7 4790 ($600)值唔值得呢?
已加一張1050顯示卡
唔打機, 只係上網及睇4 ...
547183 發表於 2021-11-20 09:04

有顯卡又手痕都可以諗轉e3 1230L V3/1240L V3
一樣4c8t 又平一截[淘]
就算無用,起碼風扇無咁嘈