順便提下好耐冇更新嘅UEFISEVEN早排更新咗1.30版。(喺UEFI GOP模式下模擬VBIOS功能嘅EFI Loader)

https://github.com/manatails/uefiseven/releases/tag/1.30
-Built with upstream edk2 repo
-Use ini file for configuration instead of empty file
-Add log to text option
-Check for bootmgr GUID before chainloading

1.(如果想純UEFI模式用Win7就整定USBox WinPE用嘅USB裝置先),下載UpdatePack7R2,將Win7 ISO拉落佢度自動整合更新同通用Driver,之後解壓縮ISO啲內容落是但一個資料夾
「呢步令Win7同安裝程式可以支援埋一切USB3.X野同NVMe以及SHA256簽署」

2.(For想純UEFI模式用Win7)搵UEFISeven喺Github下載1.23版(最新1.30)嘅zip檔,先將有Win7 ISO內容嗰資料夾\EFI\Boot嘅原本嗰bootx64.efi改名做bootx64.original.efi,再將UEFISeven嘅bootx64.efi放落嗰度,建議抄埋UEFISeven嗰zip檔案去WinPE嗰USB裝置度。
「呢步令Win7安裝程式可以喺底板無開CSM情況下照常Boot到去裝Win7」

3.之後將有Win7 ISO內容嗰資料夾全部野抄去FAT32檔案系統嘅USB裝置(手指/SSD/HDD/SD卡)度,之後將隻USB裝置插落新機嘅USB Type-C度裝Win7都得。
可以喺裝好Win7之後強逼症發作時就去裝置管理員度手動更新Driver咁裝返Chipset/APU Mod Driver(唔需要USB & AHCI & NVMe部份)。

4.(For想純UEFI模式用Win7)裝完Win7第一次Boot入Win7之前就先Boot入USBox嘅WinPE USB裝置,跟著喺WinPE度先喺EFI分割區落嘅EFI\Microsoft\Boot資料夾度搵bootmgfw.efi改名做bootmgfw.original.efi,將UEFISeven嘅bootx64.efi改名做bootmgfw.efi放落嗰度,搞掂之後就可以放心Boot入Win7。
「呢步令新裝嘅Win7可以喺底板無開CSM情況下照常Boot到」

以上嚟自樓主post1綠字教裝uefi win7
紅字係講緊同一個folder????
......
小弟行完第一步,
到第二步就唔得
"先將有Win7 ISO內容嗰資料夾\EFI\Boot嘅原本嗰bootx64.efi改名做bootx64.original.efi,"
我個folder揾唔到bootx64.efi???

就算去埋c:\windows 揾都唔見有???

定係要自己開個folder加落去(bootx64.efi嚟自UEFISeven)????

跟著第三步
"之後將有Win7 ISO內容嗰資料夾全部野抄去FAT32檔案系統嘅USB裝置(手指/SSD/HDD/SD卡)度,"
照你講法係揾隻可以boot機嘅手指(我估係USBox)宜唔係燒隻win7裝機手指(iso用rufus燒)->我有D亂

到第四步
4.(For想純UEFI模式用Win7)裝完Win7第一次Boot入Win7之前就先Boot入USBox嘅WinPE USB裝置,跟著喺WinPE度先喺EFI分割區落嘅EFI\Microsoft\Boot資料夾度搵bootmgfw.efi改名做bootmgfw.original.efi,將UEFISeven嘅bootx64.efi改名做bootmgfw.efi放落嗰度,搞掂之後就可以放心Boot入Win7。
睇完唔太明(因為揾唔到bootx64.efi)..........希望有圖解

樓主有冇用過usbox裝機??佢有個裝機mode(因為要裝win10要試用先知有)......好似可以同你裝埋uefi mode咁(我裝win10mbr時佢個介面可以分開擺boot機同擺os)
不過我唔敢試佢裝uefi mode win10就唔知係咪得..........

1.(如果想純UEFI模式用Win7就整定USBox WinPE用嘅USB裝置先),下載UpdatePack7R2,將Win7 ISO拉落佢度自動 ...
新自護軍 發表於 2021-10-23 14:55

我嘅做法唔打算重新封裝ISO直接改完安裝檔啲野就放入USB手指,所以:

第2步係可以抄bootmgfw.efi去做bootx64.original.efi因為家用版一開始冇諗過有人要喺UFEI環境裝。

第4步係Boot入USBox手指嘅WinPE,喺WinPE度用Disk Genius搵返裝咗Win7隻HDD/SSD入面嗰ESP或者EFI分割區,然後做返類似第2步嘅野,用UEFISEVEN(改版EFI Loader)去代替原版EFI Loader。

另外用USBox嘅裝機工具去裝UEFI Mode嘅Win7/8/8.1/10係冇問題。

唔該樓主..........
問題
1. efi folder 入面個boot folder要自己加上去???
咁佢入面個bootx64.efi係嚟自uefiseven???
"2.(For想純UEFI模式用Win7)搵UEFISeven喺Github下載1.23版(最新1.30)嘅zip檔,先將有Win7 ISO內容嗰資料夾\EFI\Boot嘅原本嗰bootx64.efi改名做bootx64.original.efi,再將UEFISeven嘅bootx64.efi放落嗰度,建議抄埋UEFISeven嗰zip檔案去WinPE嗰USB裝置度。"
呢段字話我知係有2個bootx64.efi????藍色邊度個bootx64嚟????
2. "第2步係可以抄bootmgfw.efi去做bootx64.original.efi..."
bootmgfw.efi邊度抄出嚟???我個舊win7 c drive????

關於藍色字bootx64.efi宜家諗度係win10入面個c:\efi\boot有一個???

估唔到我舊win7整唔到手指迫我裝win10係重裝win7時咁有用

消化一輪
理解係咁

第二步
解壓windows iso 做folder
係efi folder入面自己加多個boot folder(入面要有bootx64.efi)*
將入面個bootx64.efi改名做bootx64.original.efi
將UEFISeven個bootx64.efi擺入boot folder
*成個boot folder係win10 iso 抄出嚟

第三步
將解壓folder擺入usbox手指
跟著裝機

第四步
裝完機第一次重開要boot手指
入去efi硬碟區見到EFI\->Microsoft\->Boot\
將bootmgfw.efi改名做bootmgfw.original.efi
再將UEFISeven個bootx64.efi改做bootmgfw.efi

第二步
解壓windows iso 做folder
係efi folder入面自己加多個boot folder(入面要有bootx64.efi)*
將入面個bootx64.efi改名做bootx64.original.efi
將UEFISeven個bootx64.efi擺入boot folder
*成個boot folder係win10 iso 抄出嚟

新自護軍 發表於 2021-10-23 17:30

咁寫好似好D
5知啱唔啱

唔該樓主..........
問題
1. efi folder 入面個boot folder要自己加上去???
咁佢入面個bootx64.efi係嚟自ue ...
新自護軍 發表於 2021-10-23 16:27

可以抄Win7嗰C:入面嗰bootmgfw.efi

AMD嘅(善意?):RX 6600XT有出埋官方Win7 Driver。

AMD嘅(善意?):RX 6600XT有出埋官方Win7 Driver。
Okt04175 發表於 2021-10-28 18:36

NVIDIA RTX 3060/Ti都有Win7 Driver