舊版輸入法係win10本身有,唔使裝
win10強行更新,但你都可以強行熄左佢
道高一尺、魔高一丈,睇你有無 ...
minibanana 發表於 2019-7-22 14:47

熄左更新software會話你win10 ver問題裝唔到

其實苦主都係班唔識google既懶人白痴
呢點唔怪得佢地,始終係低level用家
但上得黎吹水,識得去搞得返支 ...
minibanana 發表於 2019-7-22 14:53

你知唔知次次win10改ver 03>09可以試足半年都比唔到公司user用,因為大量不正常bug同setting問題

你唔好用一知半解知識加上咩Google解決問題, 你會唔會下下去到User面前Google同佢整

win7個時未試過個個月收到call係windows出bug, 現在win10係個個收到bug問題

一出問題你知唔知浪費幾多人力物力去check同試

不如你答下我為咩03ver有的功能去到09ver可以無lala收返起, 你一個千瘡百孔的垃圾OS你叫人點用

有高手研究咗Ryzen 2 CPU同X570晶片組都有嗰DEV_ID叫149C嘅USB控制器,亦即係用佢整好嘅Mod Driver可以同時 ...
Okt04175 發表於 2019-7-19 19:40

另有片參考~

https://www.youtube.com/watch?v=0yLFLRl3ywM

你知唔知次次win10改ver 03>09可以試足半年都比唔到公司user用,因為大量不正常bug同setting問題

你唔好 ...
zoin0000 發表於 2019-7-23 14:07

識既人會識trim同tune個windows
怪就怪在好多IT都係半桶水
叻既IT公司又出唔起錢請

叻既IT公司又出唔起錢請 ...
minibanana 發表於 2019-7-23 14:38

系統設計不足/先天Bug引致嘅問題唔係事必可以透過Trim&Tune手段就可以解決到,現實就係好多問題需要Win10開發團體自己執手尾。

你或者可以話自己改.dll/.sys咪解決到,但係現實商用會有檔案簽署驗證、法律同EULA問題而家用都有EULA同檔案簽署驗證問題。
差啲唔記得講返Win10有自動還原被修改過系統檔案嘅機制,所以Win10有Bug只好等M$搞掂。

如果Win10真係咁完美,啲人早就好似Vista轉Win7咁冇乜人留戀Vista直接長Stay Win7啦。

另有片參考~
maxyeung 發表於 2019-7-23 14:10

唔該晒,整合Driver同Patch落安裝Image步驟確係大同小異。

Update:
1.Mod Driver出咗新版已經轉返做SHA1簽署,成Set Chipset Driver改齊晒,可以直接整合落boot.wim同install.wim度,做到隻安裝USB手指插落電腦就可以如常Boot安裝程式。
2.仲有Win7用NVIDIA USB Type-C Mod Driver(都係出自SMXDIY)

我平時十開都無問題...
zoin0000 發表於 2019-7-23 13:56

我諗除咗VC Runtime,仲有最新.Net Framework同DX Runtime同埋DX11.1 Patch呢啲都要裝好先至正常冇問題。

叻既IT公司又出唔起錢請 ...
minibanana 發表於 23-7-2019 02:38 PM

Microsoft 無請你真係可惜  
公司一樣migrate 緊 Windows 10 (1709 !!! 唔係 1803/1809 Corporate 版黎)

1803 到依家太多bug 同唔兼容 App 問題 ( 又可以賴 Vendor Software 問題 , 又唔關Microsuck  事 )
問 M$ support 唔係叫你試hotfix  (但係唔包work) , 一係就 "Update 到最新版本 Windows 就無問題"  
未計 WUSU 推落去 user d 機deploy 1803 都可以玩到 一D 安到一D 中途update fail 再有黑仔既就update loop

1803 2018年10月test 到依家 1803 都係不可deploy , 都未計就 EOL  
1809 ? 唔好玩啦.....1803 都未惦

請唔起 好IT 我就唔知了, 不過 個 build 係歐美 IT HQ 整既  , local IT support 乜都唔比改
佢玩到 廢事D 人投訴輸入法直頭 BLOCK 埋 end user 只可以用 EN-US

唔通公司都要買 LTSB 版先deploy 得?

Microsoft 無請你真係可惜  
公司一樣migrate 緊 Windows 10 (1709 !!! 唔係 1803/1809 Corporate  ...
dom 發表於 2019-7-28 16:16

如果有日啲大企業同M$反臉肯定一係就攞返Win7企業版出嚟用,唔係就完全轉投Linux陣營。