各位龍友請問有無試過影相後,要將相片分發給多位朋友呢?
作為半個龍友的我,就很怕影完大批相片後再要燒碟分發給各方友好!
所以我使用WD My Book Live,因為佢方便易用。分發相片及資料給任何人都“智”幫手

只要安裝Apps再登記就用得,節省時間又環保。

智能電話日新月異,平板電腦又搶佔電腦市場。每一個緊貼科技的人手上總會有部iPad/iPhone/Android 手機平板,追求方便既你總會覺得容量不足,但係買大容量的手機/平板,又覺得價錢太貴?
而家就有個完美的方法,就係買隻WD My Book Live,唔好以為買本書,其實係一隻有得駁住上網既一隻Harddisk,你可以利用它打造一個屬於你的雲端系統,同龐大的多媒體中心。
WD MY Book Live支援Windows/Mac,又可以透過iPhone/iPad/Android 手機同平板進行存取,只要連接網絡即可使用。My Book Live 更有3款不同大小的容量,讓你選擇最適合自己的組合,而且價錢合理,真係好抵用!
WD My Book Live 可以讓你儲存相片、影片、歌曲,甚至文件,從此就不再需要煩惱電話不夠容量等問題。當你需要時可以利用手機/平板,將已儲存在My Book Live的相片、影片與家人朋友分享。
你更可以利用WD 提供「 WD PHOTOS 」 Apps,將你係手機/平板的相片無線儲存到My Book Live,以後無需再駁USB線落電腦咁煩。

WD PHOTOS

WD PHOTOS

此外,WD 提供更「 WD 2 GO 」Apps,讓你可以無線串流在My Book Live上的影片,可以係搭車時隨時觀看。

WD 2 GO

WD 2 GO

在設定方面你可以係瀏覽器中,預先設定遠端存取的使用者身分。然後新增行動存取,在行動裝置輸入啟動碼後就能連接WD My Book Live,設定不同使用者,將啟動碼話比你家人同朋友知,讓他們也可以隨時隨地存取資料,咁就可以防止私人的資料比共他人睇到。

Web Settings

WD My Book Live 更與Mac OX 的Time Machine相容,用Mac機既你可以自動無線備份,因此你不用再擔心會遺失任何重要資料。每張照片、每個檔案、每首歌曲,也全部儲存妥當。

TimeMachine Backup

每一個男孩子,總有些影片是不想與人分享,還是獨個享受比較好的。
我所指的影片是學游泳的影片!
但屋企地方細小,要欣賞這些精彩影片而不比家人發現確實有難度……
我不想被我當救生員的哥哥取笑!
我一向的做法也是把這些影片放在電話上觀看,當然還會帶上耳筒,免得那些啪啪聲騷擾其他人。
那些霹霹拍拍的拍水聲真吵耳,但要聽清楚教練的指示,所以不能靜音。
我會在夜深人靜時將電話放在這四尺床上欣賞電影。而且一邊欣賞,一邊會進行某啲動作,但動作唔可以太大,否則會令到將床搖曳而發出聲響!
我卧在床上一邊睇片,一邊練習蛙腳,效果事半功倍,但真係要放輕手腳。
我剛換了部防水電話,所以我近來愛上拎入廁所浴缸內觀賞影片。
在注滿水的浴缸內蛙腳,效果更好呢!
一向我都係咁尋找樂趣,但係有三大難題:
1.電話的容量有限,所以唔可以放太多影片入去

自由式、蛙式、碟式,真係太多教學資源啦!
2.每次睇完片都會跟手將段片delete埋,因為唔想借部電話俾人時比發現有依啲片!
咁樣學游水法,其實幾膠,俾朋友知道實有排笑!
3.每次想睇片都要去電腦將啲片拉入電話,有時阿哥用緊電腦就唔可以拉片住;而且放係電腦啲片好容易俾其他人發現,所以好無安全感。
有個當教生員的哥哥,自己卻不懂游水,俾人知道真係幾瘀。
直至我發現WD My Book Live,我三大難題可以迎刃而解。
1. My Book Live內建的媒體伺服器會將音樂、相片和影片串流至任何 DLNA 認證的多媒體裝置,我部電話當然都可以睇到啦!無論我拎部電話入房定係廁所,My Book Live的高效能 800 MHz CPU都可以好順暢咁播片。而且串流影片又唔會佔用電話的容量,再多再長的片都可以一次過無間段播晒!

2.我串流影片係要用Wi-Fi,離開家門後連到屋企的Wi-Fi,我啲珍藏根本無可能外洩,部機借俾朋友,任佢點搵,都唔會搵到另你尷尬的影片!

3.話明串流,拉片這動作已經成為歷史,就算屋企部電腦壞左,都唔會影響你睇片。而且放入My Book Live的影片可以加密,要有密碼先開得到,安全感即時返晒黎!

所以My Book Live的確係宅男,游泳自學者的救星!

**點解係游泳自學者的救星?你Highlight晒以上段文,你自然會明白的了!

「WD My Book Live 個人雲端 "智"幫手」 的實例

作為一位就讀多媒體設計課程(電腦動畫)的學生:

面對問題因素:
  • 參考圖或影片及個人設計的動畫人物
  • 渲染後的動畫(影片)
  • 動畫的背景音效
  • 經常於Windows OS及Mac OS X 的平台下工作

解決方案元素:
  • 多媒體的素材庫,如3D動畫人物的材質,有效率及快速地完成設計工作
  • 儲存渲染後的動畫(影片)的地方,作日後個人的作品集
  • 每個動畫專案及影片的檔案容量總是1GB或以上,其儲存磁盤的容量要夠大
  • 透過網絡來儲取需要的數位內容,以解決經常於不同電腦或平台工作,經常插入USB,加速USB損壞,因而遺失寶貴的資料

解決方案的產品:WD My Book Live
一款能夠滿足以上條件的產品,不需花上昂貴的成本購買一些潛在私隱問題的雲端應用,及專業級的檔案伺服器來寄儲個人的作品。

使用「WD Photos」App:
用手機或平板拍攝日常生活中的事與物作日後設計參考之用,透過「WD Photos」上傳至「WD My Book Live」。

使用「WD 2go」App:
隨時隨地透過支援DLNA/UPnP及網絡裝置瀏覽動畫及播放動畫的背景音樂,作為個人作品向面試的老闆及朋友們之間分享。

WD My Book Live 既可以作為一個影音庫,與外人分享自己的心血結晶,又可以設定權限來保護自己私人的設計草圖,不易被外人偷「概念」。因此,其裝置是作為一個從事相關多媒體設計的人仕必備的產品。

話說最近有個化名叫斯諾冰的帥哥隻身赴港,向媒體透露某大國有關P鏡計劃的秘密。自此為逃避有關追捕,他沒法再與愛人Lin、親友、以及外界取得正常的聯絡。他不能再相信任何社交網站的伺服器和網上空間,因為他認為甚麼facebook、google drive、skydrive等等到最後是受到政府監控,個人儲存的任何資料也可由政府直接存取刪改。雖然決定放棄Lin,但對於這樣的辣妹,總仍有盼待吧。而且,逃亡中的行動電腦最易壞也最易被搶走,萬一猶如救命草的政府機密資料沒有了怎算好?

這剛巧應驗了金句王的說話﹕
「用最孤獨的心,換最溫柔的愛,我仍然盼待,
何時才發現,就算天涯海角,都可能覆蓋,
我們難道沒信心...」

這個時候,WD My Book Live的出現正正解決了他的煩惱。先將WD My Book Live放到安全的地方或交託給可信賴的人手上,只要能將WD My Book Live接上網絡,便可在遠方透過智能手機或平板下載WD2go進行遠端存取功能,無時無刻將剛拍下的照片和影片上載和愛人Lin分享,比放上Google Drive或其他網空更安全、更能保障私隱,也能將猶如救命草的政府機密資料拷貝多一份,即使手提電腦被特工搶走也没問題。走佬着草時袋部智能電話就得,跑都跑快幾步,如果智能電話有防水功能,直頭上天下海全方向着草到天涯海角都冇問題。

所以,斯諾冰在回答某報記者時說﹕「即使監禁或追殺我,政府亦無法掩藏真相,真相將會公開,無人能夠阻止。」

真相就是﹕
WD My Book Live,就算天涯海角,都可能覆蓋,即使孤身上路也能去維繫與愛人的牽絆。難道對名牌Western Digital沒信心嗎?

注意﹕以上如與真人真事有類同,實屬巧合。

當你與好友親朋在假期時出外旅遊, 在此期間必定瘋狂影相留念, 當每次影完相後可透過相機WIFI功能立刻上傳到WD My Book Live作儲存, 那就不需擔心記憶卡容量不足或遺失而令到旅程掃興, 有WD MY BOOK LIVE幫你留下美好時刻.

My Book Live絕對係分享旅遊照片的神器呀!

一大班人去旅行,總會有幾部相機係各團友身上。你影東,我影西。我地點樣先可以將相片交流呢?放係社交網站,相片被壓縮得慘不忍睹,放係其他地方雖然避免壓縮的問題,但要睇返D相又唔係太方便。My Book Live 絕對幫到你,佢可以建立一個私人雲端,方每便一位團友分享相片,一齊黎睇睇佢點SETTING

首先係"設定遠端存取"中﹐按"新增行動存取"增設驅動碼"

你有幾多個朋友同行,就申請幾多個啟動碼

團友門先下載WD Photo程式,再在新增裝置上輸入啟動碼

成功了!團友們順利連接,可以方便地用此程式睇相了!

除了睇相,當然可以上載相片啦,一樣非常簡單
先按按右上角的UPLOAD圖樣

先揀你電話上的相簿,再揀選返你的相片(揀選了的相片會變成淺綠色,而且會有相片的容量作標注)
揀完後就成功UPLOAD啦

話明係神器,當然唔止睇相同UPLOAD相咁簡單啦,如果有團友唔見左電話,所以我基於保安理由要刪除佢的戶口,只需要按按下圖的交叉制……咁佢以後就同你個雲端無任何關係啦

團友唔見左電話,佢又想睇相喎,咁我可以點幫佢呢?非常簡單,用WEB 存取功能,寄個電郵俾佢……

團友收到電郵後,根據連結按入去

入去後輸入密碼

再按按"OPEN IN EXPLORER"

嘩嘩嘩,我的電腦內多了一個ICON,個ICON直接LINK去MY BOOK架,佢想拎返啲相,輕易而舉啦!

P.S圖片是我用WD My Net N900 Central 所攝取的,所以介面會跟正常的WD My Book Live有些微分別,但它們的骨子也大致相同,使用時同樣是非常簡易的。

Louis 在香港某大學讀書,常常都有ASSIGNMENT要交。他習慣把文件放在USB手指中方便回校列印。最近他買了一部NAS,就是WD的MY BOOK LIVE。而這部新的設備幫了他一把。
話說有一天他如常拿著USB手指插進電腦準備列印,可怕的事情發生了,電腦竟然告訴Louis 手指要格式化! 距離交ASSIGNMENT的DEADLINE只餘1小時,回家再COPY已來不及了。現在該做什麼好???????
Louis 突然想起家中的MY BOOK LIVE。但是如何存取入面的DOC呢? 原來MY BOOK LIVE 有一個很方便初級用家的 WD 2go 功能,讓用家在街上用智能電話/平板電腦/電腦存取檔案。現在Louis 在學校要列印功課,所以他登入了 WD 2 go 的網頁使用WEB存取功能。
當他看見他的功課文檔時,他感動落淚了,不是用MY BOOK LIVE幫他一把,他就可能要重讀那一科了。最後他順利將功課印出來,功課準時交到教授的手中。

輸入目標用戶EMAIL

確認戶口成功建立

WD 2 go 電腦版登入畫面

看見自己的MBL

看到我的功課!!! 感動
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Louis 其實是個愛看電影的學生,通過WD 2 go 的手機版,他可以透過3G/WIFI 在學校/放學時看存放在 MY BOOK LIVE 中的影片。WD 2 go 可以讀取主流影片格式如mkv 和 rmvb,通過手機上的影片播放器以串流方式播放,而不用先DOWNLOAD整個影片檔,省時又方便,這讓要住得偏遠的Louis 在路途上加一點娛樂。
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MY BOOK LIVE的簡易使用體驗叫人非常難忘,只要幾個簡單設定即能讓智能電話/平板電腦從街上登人家中的MY BOOK LIVE存取相片/影片/文件檔。其高度穩定性叫人放心,系統可以設定時間重新啟動,它的TIME MACHINE BACKUP功能更可以方便APPLE用家作備份,對於一些專業人仕如婚宴攝影師提供了一個良好的備份環境。

2013-06-23 11.00.35.png

WD 2 go ANDROID版登入畫面

2013-06-23 11.01.47.png

加入您的MBL

建立ACCOUNT

CODE~~用在配對上

2013-06-23 11.02.55.png

輸入CODE

2013-06-23 11.03.10.png

配對成功!!

2013-06-23 11.35.21.png

ACCESS自己的FOLDER

2013-06-23 11.35.50.png

功課!

2013-06-23 11.36.04.png

在手機上檢視OK!

最近係城大讀緊個數碼媒體創作課程, 其中一個課程要我地四個人一組拍一條不長於五分鐘既短片作為 Final project。 我地就好好利用左 Western Digital MYBOOK 來作為我地既工作工具。

我地同學當中, 有人拎左一部 5d Mark III 出來拍片, 5D Mark III 拍出來既片當然就非常靚啦, 但與此同時, 佢拍出來既Media File Size亦非常驚人, 我地只係用 1920x1080 24p 拍攝, 已經要成 90M/s, 一分鐘已經要 5.4GB.

我地係用大自然同環保做主題,我地決定去大澳拍攝, 果道有特色, 環境又靚, 配合晒啦! 咁四條傻佬就搵左一個假期帶晒架餐, 去到大澳拍攝啦。雖然話只係拍一條十分鐘片, 一場戲, 要試機, 試拍攝角度, 試鏡, 到真係 Action, 要分鏡,要拍唔同角度, 有時又會 NG, 補鏡;  預計半分鐘既長度既對白鏡頭, 竟然都用左成30 GB file size. 咁我地當然就有帶埋 MacBook Pro 邊拍邊抄入去。好了,辛苦左一日終於拍完,大家回家。

由於我地只係讀 Part Time , 個個平日返工都好忙,本來有兩個月既 Project 時間, 點知拖拖下就得返兩個星期就到 Deadline 都未動工過...要約埋出來先剪接一定會唔夠時間,亦都好唔方便, 我地就決定兩個人負責剪一段。但係首要解決點樣將成 File size 有成 250GB既片段抄俾佢地, 放上網又無咁大既儲存空間可放,而且未完成既作品又唔方便放上網...

Li 個時間, 好彩我屋企用緊 Western Digital N900 central 2TB, 我先將所有片段抄晒入部 Router 入面,再利用 WD 既File Shar分享共能,簡單幾個步驟就設定好 WD2Go personal cloud,既安全又易用。

而我既同學,只要透過我俾佢地既WD2Go account, 登入 Wd2go.com. 就算有 d 同學用 PC 或 Mac都得!
就可以直接存取我在家中分享給他們的影片。

咁我地就係咁,利用左 WD2Go personal cloud 來分享 File; 每一位同事只要在家完成左一段片, 就可以簡單直接自動放左入我定中既 Router,各人分工合作。

除此之外,我地仲利用埋Mobile 版既 WD2Go,各人可以隨時隨地只要有手機在手,就可以睇返其他同學放在上  WD2Go personal cloud既影片,睇完再用社交網或者電話聯絡相討;真係非常方便。

最後,各人分工合作,終於都完成左份 Project! 全靠 WD2Go!

WD My Book Live令我一家假日更有趣味

作為爸爸的我平日工作已經很忙碌,WD My Book Live不單幫助我在家中和公司工作上的方便,而且更增加了我們假日郊遊的樂趣。

今次我們出發去濕地公園,爸爸已經預告給柔柔(家姐)和歷歷(細佬)會玩一個名為”追蹤大挑戰”的比賽,首先預先將任務的文件放在家中的雲端上,當日姐弟同一時間用平板開啟任務文件和地圖集,最快和最完美的完成就算勝出,另外,我和媽媽就一人跟一個仔女去完成任務,從中靜靜地拍下一些搞笑的片段:

任務一:在雲端的三張特寫相片中找出是哪一個景點?要最快到達並自拍一張景點和自己的合照回傳上雲端,我們會根據拍攝的時間作準。

任務二:用任何方法介紹濕地公園一種”住客”(獨有的動植物),上傳雲端最快和最完美的完成,柔柔就用一張一張的相片,歷歷就用短片去介紹,將自己扮作一條彈塗魚去手舞足動地彈塗魚的苦與樂上傳,當另一組的媽媽看到笑到連淚水也流出來,媽媽即時將短片給好友分享。

任務三:很簡單,在十五分鐘內,拍下最多種類的雀鳥

有了WD My Book Live作為遊戲的工具,柔柔歷歷比以前玩得更投入和盡興。

最寶貴就是柔柔歷歷在玩樂的同時,沒有忘記家中行動不便的婆婆爺爺,即是將檔案連結傳給他們,他們看到這些高清的片段,雖然未能去,亦感受到兒孫的快樂。

最後,以往回家,爸爸都要一部部手機相機的短片和相片COPY作電腦中,花上大的時間。現在有了WD My Book Live,在我們未回家,所有的精華片段已經儲存了。回到家只需舒舒服服的休息就可以了!