用緊吐司巴,OK
搖控窄身靚仔
CMZ 發表於 2021-4-4 01:26 PM

東豬以前=開利肉
依家仲係嗎?

買乜都可以,千祈唔好買 Rasonic,到流鼻水
Midas 發表於 2021-4-1 10:34 AM

夠凍唔係好事嗎?

如題,要有遙控,有無好推介?
abralam 發表於 2021-3-25 11:44 AM

想靜/耐用/平?

CARRIER 開利 CHK09EPE 淨冷抽濕遙控型 1匹窗口式冷氣機
冷凍能力 BTU/h 8,800

以前房裝¾匹, 因為價錢平而且是西斜所以決定裝一匹機

May 2020
$2,406 (機價包送貨)
+
$500 (拆舊機及搬走 & 安裝新冷氣機)

舊的開利冷氣機用了10年, 舊的開利和現在的開利一樣寧靜,壓縮機起動時完全唔覺

另一個房Panasonic CW-V715JA 3/4匹 冷氣機有低頻聲,比較開利沒有這麽寧靜,而壓縮機起動也會聽到及有些嘈,相比開利的寧靜度, 價錢又貴!

開利性價比很高!

近呢10幾年都無人講開利冷氣機了,基本上點睇都不及大陸格力和日本牌子的冷氣機了! ...
cody2k 發表於 2021-4-5 09:25

開利都係OEM,好早已經同美的合作,家用機應該係美的做,有人話好嘈,可能係一水水,真係好難講

格力開頭用松下壓縮機,口啤唔錯,之後轉咗自家野,當時好多人話好嘈,但到依家改咗咁多代,就唔知點喇

有人話靜、有人話嘈,還是安裝的手勢唔好?

Panasonic 樂聲 CW-V715JA 3/4匹
https://www.price.com.hk/product.php?p=224610&ct=review

如樓上的師兄所講冷氣機真係一水水好難講!

另外一部 Panasonic 冷氣機用了3年就壞!

CARRIER 開利 CHK09EPE 淨冷抽濕遙控型 1匹窗口式冷氣機
冷凍能力 BTU/h 8,800

以前房裝¾匹, 因為價錢平 ...
temp590-dog 發表於 2021-4-4 22:57

記憶中pan記啲低頻聲係來自搖擺送風果部份扇葉

今年會唔會有他牌子出窗口變頻機呢? 年頭買左部Rasonic RC-HZ90Y, 有冷暖氣出幾好. 但連安裝費差唔多五千. 如果有其他牌子出, 個價又平D, 咁就換埋其他房果幾部.