各位大佬,想問吓小弟本身有支國產0.3和一支iwata hp-cp,如果想買多支,二揀一:郡士PS290和H&S infinity CR plus 2 in 1(.2+.4),邊支較好?

各位大佬,想問吓小弟本身有支國產0.3和一支iwata hp-cp,如果想買多支,二揀一:郡士PS290和H&S infinity  ...
juno9 發表於 2021-10-2 15:25

首先..................

你應該先諗吓 "你想買支噴筆點用" 再去對號入座買返想應的工具

另0.5 出油全開 + 20psi 個霧化係好勁的, 要注意抽風是否足夠

不過Amazon JP 賣PS290 扣税只係¥9,818 真係好抵用的

如果你用得著支0.5 , 你噴20m 級以上的1/100 龐然巨物會輕鬆好多

杜龍 發表於 2021-9-24 21:34

依部真係好靚仔!

回復 882 #HAKAIDER

呢種把手好唔好用?

via HKEPC Reader for Android

回復 HAKAIDER

呢種把手好唔好用?

via HKEPC Reader for Android
takayo72 發表於 2021-10-3 09:03

Trigger 式係識合長時間+大面積噴塗

唔洗食指吓吓拉前拉後

不過好似Iwata HP-CP 筆桿可以快速由雙動 > 單動的話也可以減少食指郁動

手辦上色問題,
想問下究竟係由深色到淺色油,定淺色到深色油比較好?上網見兩者都有

手辦上色問題,
想問下究竟係由深色到淺色油,定淺色到深色油比較好?上網見兩者都有 ...
juno9 發表於 2021-10-24 17:07

深色到淺色 < X
淺色到深色 < X
方便你封遮蓋紙的次序 < O

我之前噴的虎叔胸像

衣服部份上色次序係緑色恤杉 > 背心前襟米色 > 胸像兩側黑影 > 背心後襟徳國灰

手辦無論人形定機械人, 因為一般分件唔似模型份得噤散

你噴多幾隻之後就會發現有d 封遮蓋紙非常不方便的位

你留意相中緑色恤杉 / 前襟米色的交疊位的高低級就會知咩事..................

砌1/100 的煩惱就是..........除了重就是重

首辨件Bruno Gun 背包未裝齊零件都已149g 重

小弟終於都買左人生第一個水簾抽氣箱了   1k唔洗

抽氣箱