我部樂声  nnj993 第一代 蒸气烧烤微波爐  06年買  已用17年 时价约4千元 那时算系低用的一部   

但都用微波多  其他功能少用   我部lcd 已经退化起印了  

其实都系分功好  微波爐用微波  烧烤爐用焗爐   蒸汽  用微波爐吧!
附图comes from internet....点解? 塊玻璃反光

淘宝大陸制品  似60年代  日本制品   樣子華丽  价便宜  但不耐用  

06年的淘宝又是什么样子?

06 年  淘宝倘是初型的互联網  那时  買电子野  都系去華强   老番  東门囉! 光碟   手代都系   

上面沃耳馬等大型超市  港燦成个劉老老去參觀  一車車  酸奶車返來是很時模的事  

我部樂声  nnj993 第一代 蒸气烧烤微波爐  06年買  已用17年 时价约4千元 那时算系低用的一部   

但都 ...
b-29 發表於 2021-10-11 10:41

有地方當然係分幾部好, 不過香港地大部份人都唔夠地方

回覆  bbsen
都有睇 Panasonic 不過係 NN-DS59KW
唔知好唔好用?
TimmyL 發表於 2020-5-8 00:38

用左一年, 因為好多時蒸完野無開蓋放水氣. 有生锈.

用左一年, 因為好多時蒸完野無開蓋放水氣. 有生锈.
杜龍 發表於 2021-10-11 22:46

生锈?

唔係不锈鋼 ?

生锈?

唔係不锈鋼 ?
Kin_2012 發表於 2021-10-11 23:15

正常唔會成個都係不銹鋼

一般都只係內籠+外殼

無論蒸定焗

蒸=>有水氣

焗=>油氣化

用完唔清潔乾淨會發臭

我個都用咗幾年

冇生銹問題

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

蒸焗爐個焗同氣炸功能同真正的氣炸禍相比,焗出黎口感效果差好遠

之前買左部pan記中p,
最慘是蒸燕窩會成個內籠同底都是水,
抹餐死,玩左半年最後半價放左

最後去家誠哥度入左部cuisinart 氣炸焗爐,而家朝早用佢焗多士,晚餐用佢焗雞翼豬扒,氣炸魷魚

蒸焗爐個焗同氣炸功能同真正的氣炸禍相比,焗出黎口感效果差好遠

最慘是蒸燕 ...
Jim_Jim 發表於 2021-10-12 06:38

同氣炸禍差好遠就睇你部乜質量

平價款仲係發熱線舊技術

貴少少哥 d轉晒用熱風對流

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

最慘是蒸燕 ...
Jim_Jim 發表於 2021-10-12 06:38

pan 記麻麻地, 例如小P 又無燈又亂排氣, 搞到成個廚房濕晒
https://www.youtube.com/watch?v=_HJkZrAfS0s
中P 好似有燈但排氣都係怪

惠而浦4S 好似無呢d 問題
蒸野或多或少一定有水滴留低, 但通常一塊布抺晒. 另外有焗乾的功能 (但我少用)

同氣炸禍差好遠就睇你部乜質量

平價款仲係發熱線舊技術

貴少少哥 d轉晒用熱風對流

via HKEPC IR Extre ...
kofz 發表於 2021-10-12 09:24

同意, 而且一般氣炸禍細過焗爐唔少