上置滾桶式洗衣機3選1

請問那一個上置滾桶式洗衣機好的

1. 惠而浦 - TDLR70230 直驅式變頻馬達(唯一直驅上置滾桶式)
https://www.whirlpool.com.hk/chi ... lhiojtqq7helud1akls

產地:斯洛伐克
2年全機產品保養
10年摩打保養

2. 西門子 - WP12TB27HK iQ500 磁浮變頻無刷摩打
https://www.siemens-home.bsh-gro ... machines/WP12TB27HK

產地:斯洛伐克
2年全機產品保養
10年摩打保養

3. 伊萊克斯 - EWT1376EVS 智能變頻摩打 + 蒸汽護理
https://www.electrolux.com.hk/zh ... machine/ewt1376evs/

產地: 波蘭
39個月全機產品保養
10年摩打保養

無買過咁貴既, 只用過4000蚊以下既款
西門子同惠而(現在使用中)都用過
上上一部都係惠而, 用左好多年先壞轉左西門子再轉返去惠而

西門子又係叫什麼IQ幾百咁
係靜, 但我果部一過保就壞去水(伐)

惠而 而家用緊過左2年都好正常, 係比西門子嘈
同埋個桶好開過西門子

通常壞左就急急腳去連鎖店睇邊部平買邊部
今日買可以明天送裝

無買過咁貴既, 只用過4000蚊以下既款
西門子同惠而(現在使用中)都用過
上上一部都係惠而, 用左好多年先壞轉 ...
hehaya 發表於 2019-12-1 13:08

多謝分享

好早期都用過惠而浦, 當時的機冇電子野, 洗衣粉唔可以落係洗衣粉格, 要落係滾桶內面, 否則一地都係泡泡水.

西門子是否IQ500 個部

多謝分享

好早期都用過惠而浦, 當時的機冇電子野, 洗衣粉唔可以落係洗衣粉格, 要落係滾桶內面, ...
ANWKLO 發表於 2019-12-1 15:43

無咁高IQ
好似得100-300咁
不過我用過既機, 我都唔放洗衣液格, 因為果個位其實好雞, 一定會積左粉/液係果到
我都係直接倒落桶內(衣服上)

泡泡水無試過....係咪粉既問題?

無咁高IQ
好似得100-300咁
不過我用過既機, 我都唔放洗衣液格, 因為果個位其實好雞, 一定會積左 ...
hehaya 發表於 2019-12-1 23:03

2. 西門子 - WP12TB27HK 呢部係iQ500 , 大眼雞有部iQ700 德國製造

換左金章就冇泡泡水問題了, 唔關洗衣粉事

去門市睇完, 暫時首選伊萊克斯, 但是又好想試下惠而浦的直驅式變頻馬達, 好難選擇

3. 伊萊克斯 - EWT1376EVS > 1. 惠而浦 - TDLR70230 > 2. 西門子 - WP12TB27HK

1. 惠而浦 - TDLR70230  直驅摩打會否冇斷皮帶問題, 有優勝呢 保養24個月

3. 伊萊克斯 - EWT1376EVS 保養重要係39個月

其實, 我推薦金章

其實, 我推薦金章
maninweb 發表於 2019-12-5 16:38

就係用緊金章牌機械式旋鈕洗衣機, 16年了

決定買 3. 伊萊克斯 - EWT1376EVS, 因為從方便使用度(有time manager 自由加減洗衣時間), 保養期39個月長同有蒸氣功能.

其實要睇下你想洗幾重的衫都好重要