咁就easy 啦,超平方案:
1. 屋企有嘴茶壺,免費
2. living plaza 梯形濾杯,$12
3. living plaza  ...
Mathk 發表於 2021-3-20 21:12

再平d既方案
掛耳濾紙 + 軟膠量杯一隻

水要蓋滿咖啡粉?

另外我睇youtube,見有D會先用熱水預熱張紙再落粉,分別會好大?還是習慣問題? ...
takeoto 發表於 2021-3-25 23:15

暖杯 睇唔同杯既材質
h牌膠杯唔暖杯都得 但陶瓷就要暖

洗紙 唔想成杯啡都紙味就最好洗下 但某啲牌子係唔預人洗紙

粉水比/水溫 通常1:16咁上下 8x-90度 唔同豆有少許分別
越熱 就容易沖晒苦味出來 ,通常深炒 就低溫少少 之類

悶蒸 第一次落水 岩岩濕晒就差唔多 會見到開始有啡滴落下杯
等30秒左右 如果豆夠新鮮 會見到d粉發脹 (bloom)

「此外,阿拉比卡豆大約含有1.2~1.5%的咖啡因,而羅布斯塔豆則是近兩倍,約2.2~2.7%。」

一般你飲呢幾 ...
Mathk 發表於 2021-4-5 01:19

高溫+長時間 = 咖啡因
一般茶記咖啡keep住長時間煲 所以咖啡因通常都好高

義式/手沖 短時間 所以咖啡因比較上低 甚至少過一杯茶記奶茶...(消委會話台式奶茶仲勁)
反而法壓虹吸咖啡因會較高

手磨一拆一裝都係5分鐘搞掂。平電磨基本清潔都係咁上下時間。一般唔洗日日拆,除非日日換豆或者要求高。 ...
Mathk 發表於 2021-4-5 23:11

我連geisha都係就咁磨幾粒豆當洗左機算

尋日去d2 市集試左隻whisky味好出既豆 都幾特別下

Kalita 嘅器材用咗多年了, 上星期百無聊賴去買咗套Hario玩, 原來好正!!!
cody2k 發表於 2021-7-26 22:30

日本城而家套hario無限都好抵玩

回覆  alan4k

請問邊種方法煮咖啡咖啡因濃度最高?
好嘅咖啡柯嘅尿係咪冇咖啡味? ...
joechow101 發表於 2021-9-15 21:40

高溫 + 時間長 = 咖啡因
所以茶記keep住煲果d最勁
正常手沖意式 都唔夠一杯奶茶咁多咖啡因....

問問, 在 Starbucks 和Pacific Coffee, 有沒有一些是糖尿病, 都可以飲的 coffee? mocha, latte, 得唔得?
或 ...
keeauu9 發表於 2021-11-23 20:24

Americano  / long black