有冇人玩依隻?

有冇人玩依隻?
ROM 發表於 2016-5-29 00:20

我玩緊

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

moka 壺要玩得好唔易,又要明火又要即時冷卻...之類。但如果唔求「完美」,都算容易用,冬天時嚮廳預熱個小 hotplate,同時磨豆上粉煲水,下層加熱水之後放上 hotplate 度,成個廳香晒,倒出嚟同老婆一邊煲劇一邊飲啡,樂事也。

moka 壺要玩得好唔易,又要明火又要即時冷卻...之類。但如果唔求「完美」,都算容易用,冬天時嚮廳預熱個小 ...
dls2046 發表於 2016-5-29 18:25

依個吾係moka 我覺得brikka比moka 難玩
我最後少少心得係 煲左水先 先落粉煲

我玩緊

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone
brianlo0615 發表於 2016-5-29 10:42

你做吾做到crema ? 我覺得出吾出到crema 係用brikka 一個好重要既指標
我出到但無以前咁多 以前我用凍水煲 但係因為非常難控制 而家用熱水煲

你做吾做到crema ? 我覺得出吾出到crema 係用brikka 一個好重要既指標
我出到但無以前咁多 以前我用 ...
ROM 發表於 2016-5-30 00:19

做到Cream,倒到杯上面後好快冇左,冷熱水都試過個人喜歡冷水多D,半自動機出D cream是好久不消失的。

D粉不要太細,我用小飛馬通常用3-3.5度