唔係Topaz Video Enhance AI就係Waifu2x-Extension-GUI,亦有可能係DVDFab Video Enhancer AI,除咗Waifu2 ...
Okt04175 發表於 2021-10-19 12:36

係Topaz,師兄你咁熟嘅?工作有關定興趣?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

題外話,有無菲林掃描器介紹?唔好咁貴,二手都得

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

題外話,有無菲林掃描器介紹?唔好咁貴,二手都得

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1) ...
cyberyeah 發表於 2021-10-27 22:15

想平玩菲林掃描就Kodak Slide N Scan 底片掃瞄器 RODFS50啦
https://www.yohohongkong.com/zh_ ... Gbw6zMaAqZDEALw_wcB

係Topaz,師兄你咁熟嘅?工作有關定興趣?

cyberyeah 發表於 2021-10-27 19:36

我係以前上網課因為M$ Teams啲畫質太差就自己搵方法救錄影片嘅畫質,一開始已經諗到AI會幫到我又咁啱Google到Topaz啲AI技術程式,我由2018年尾開始留意Topaz啲程式。

唔係Topaz Video Enhance AI就係Waifu2x-Extension-GUI,亦有可能係DVDFab Video Enhancer AI,除咗Waifu2 ...
Okt04175 發表於 2021-10-19 12:36

多謝師兄,今次真係拋磚引玉,之前用個Topaz已經好好,跟住試下用師兄介紹個個waifu2x效果更好,雖然個gui係簡陋啲,但效果真係好好,頭先試下將以前手機啲320x240 up上去720,效果真係得,因為本身320係電腦睇都唔掂,up上720後就係完全無開題,當然無可能好似原生720咁清,但都非常接近,以前影小朋友都係用DV,但有時貪方便都會用手機影下,當時啲手機有640已經係高級喇

多謝師兄,今次真係拋磚引玉,之前用個Topaz已經好好,跟住試下用師兄介紹個個waifu2x效果更好,雖然個gu ...
cyberyeah 發表於 2021-11-6 13:00

師兄係用free版試? 定係比左三百刀美金?     如果效果好, 我日後都願意比錢試試, 我手上都成堆VHS轉VCD片

師兄係用free版試? 定係比左三百刀美金?     如果效果好, 我日後都願意比錢試試, 我手上都成 ...
SYW 發表於 2021-11-6 14:49

你可以試下waifu2x先,效果都接近

你可以試下waifu2x先,效果都接近

cyberyeah 發表於 2021-11-14 10:22

呢個軟件試了 480p 升畫質到 1080 都算可接受既畫質. 不過沒 原生1080既細膩.
不過要點樣設定先可以用盡 n卡gpu 去跑快一點?

r9 5950x + 3080 ti 都勁慢