回覆  ckyuen2

i5 無細核
i5k 有細核更高性價比
usei 發表於 2021-10-26 12:36

無細核就當佢11代小改芯大改socket
未至於唔用得,甚至可能仲少兼容問題
性價比?首先要知價錢先

我自己純粹等緊11/12代i3定r3邊隻desktop cpu快啲出av1硬解

換左粒u 打機都唔會有咩分別,
單核性能咪差唔多,
Ddr5 ram, 又未普及,好多連燈都未有,
今代真係冇購買意欲,
最大問題都係難落訂,又唔想食炒,
一諗就已經覺得煩

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

換左粒u 打機都唔會有咩分別,
單核性能咪差唔多,
Ddr5 ram, 又未普及,好多連燈都未有,
今代真係冇購買 ...
chkichung 發表於 2021-10-26 17:09

一開頭係板/U/Ram都少,俾你其中一件賣正價,其他都炒價咁囉,首先諗吓做乜要買⋯

CPU都缺貨係因為XX肺炎疫情,搞到全球工廠停工?
顯卡就話俾人炒晒掘礦,想探討下WHY  CPU都會搞到缺貨?? ...
hkpcchk 發表於 25-10-2021 18:09

Intel有自己晶圓廠都關事咩,依家係講緊果啲因為係經tsmc 同三星生產先缺貨。

一開頭係板/U/Ram都少,俾你其中一件賣正價,其他都炒價咁囉,首先諗吓做乜要買⋯ ...
ckyuen2 發表於 2021-10-26 17:50

老老實實, 你香港代理/鋪每樣比零售價貴幾百一千我冇所謂,
但所有野要透明囉,
最基本係兩個月內包全SET 板/U/RAM有貨, 幾多錢講定晒,
下下砌全機優先, 條隊又可以比人插既, 個價又炒價咁唔洗玩啦,
下下要乞咁, 不停咁追你幾時有貨, 你就不停係後門用炒價走貨,
不如我SET ALERT買水貨啦

回覆 15# kenken33

一開賣情況一樣,
10900K, 11900K我都有訂行貨,

10900K連主板(FORMULA)比全款同中田訂左, 主板第一日拎左先, 結果粒U過左一個月都比唔到貨我,
最後我自己上去NEWEGG買, 到左貨叫中田退款,
結果就係搞到我要向銀行申請冇貨DISPUTE, 個CASE搞左半年先完結,
個結論係FORMULA賺左我唔少, 結果粒U冇比過貨我, 仲拖我退款

第二次11900K仲好笑, 係WHATSAPP同正都落訂主板(HERO)+CPU,
一直到臨開售前幾日都有問佢有冇UPDATE,
問到周圍都有貨賣, 佢都冇再搵我,
到我同第二間全部現貨買完晒, 有日係WHATSAPP問佢其他野, 佢見到先突然話呢家有貨,
問佢主板點解仲要貴人地3舊水, 話廠商加左價, 人地係舊個批,
大佬, 未出已經同你訂點解我要跟新個批既價錢比你?

唔好大我,話我屈, D WHATSAPP 記錄都仲係度, 放上黎大家就一拍兩散
講真, 玩到咁真係無咩心機再買行貨

一開頭係板/U/Ram都少,俾你其中一件賣正價,其他都炒價咁囉,首先諗吓做乜要買⋯ ...
ckyuen2 發表於 2021-10-26 17:50

同埋穩定性都係個大問題
散熱又係一個問題

回覆 17# chkichung

所以話香港代理同鋪頭一齊搞殘本地市場唔係冇解, 都唔好怪人點解唔係香港消費

回覆  kenken33
一開賣情況一樣,
10900K, 11900K我都有訂行貨,
chkichung 發表於 2021-10-26 18:11

12th Gen looks powerful. Due to CPU shortage, the chance of getting it at "normal" price is minimal.  So, "一開賣情況一樣" ... yes