AMD喺10月出咗網吧版A卡Win7 Driver <預設停用HDCP方便翻錄畫面同聲音>,冇包Radeon Settings,需要用Radeon Settings可以先裝21.5.2 Win7 Driver再喺裝置管理員度手動更新Driver。
<Inf只包公版RDNA2卡硬體ID,非公版卡多數要加硬體ID落Inf先用到。>

https://www.amd.com/zh-hans/supp ... fe-windows-7-driver

可惜個Vulkan仍然係殘缺版

回覆 982# jackyshek
可以抽Win10版21.7.1版A卡 Driver嗰正常用得嘅新版Vulkan Driver放落System32度,可以手動換新Vulkan Driver。

回覆  jackyshek
可以抽Win10版21.7.1版A卡 Driver嗰正常用得嘅新版Vulkan Driver放落System32度,可以手 ...
Okt04175 發表於 2021-11-14 18:32

其實A卡AMF啲Driver DLL都可以咁樣更新

邊夠CHING你鑽研WIN7咁高功力,可唔可以坐等你出懶人包
試左上次UPDATE BIOS中伏,而家冇事都唔敢亂換硬件,DRIVER

再發下UP風,個人覺得WIN10, WIN11,似APPLE個IOS
出新野攪慢你部機等你換新
同1SET硬件WIN7開4個NOX掛機都仲可以上網做其他野,WIN10開2個都LAG

邊夠CHING你鑽研WIN7咁高功力,可唔可以坐等你出懶人包
試左上次UPDATE BIOS中伏,而家冇事都唔敢亂換硬 ...
jackyshek 發表於 2021-11-29 01:18

整ISO要做好多步驟,我要慢慢嚟,保證唔到幾時整好。
另外Win7收費更新2023至完結,所以整完ISO過1個月就會變咗唔係最新版本。

提返一樣野,以前Win7行USB 3.0/3.1/3.2會慢啲係因為死人M$出新版Win7 Driver SDK硬係要喺USB XHCI部份刻意閹割UASP部份搞到啲廠出Driver畀Win7都用唔盡USB 3.0/3.1/3.2速度,不過後來由一啲高手從新Windows移植嘅通用XHCI Driver就已經有連埋UASP Driver咁移植,所以Win7用返通用Driver咁樣USB 3.0/3.1/3.2讀寫速度又可以追上Linux。

M$啲陰乾舊版系統硬推新版系統嘅手段仲有好多,如果發掘到更多得閒再分享下。

用UpdatePack7R2會唔會裝埋d平時要避開唔好裝的野?

用UpdatePack7R2會唔會裝埋d平時要避開唔好裝的野?
lastphoenix 發表於 2021-12-6 22:57

UpdatePack7R2已經過濾晒啲要避開唔好裝嘅野,大家唔想裝嘅野UpdatePack7R2都唔會有,UpdatePack7R2開發者已經幫手整理好要裝嘅野。