當時個個都搵快錢,好多都未大量使用過,好多人做左白老鼠,識DIY都好D,吾識搞的,便又多件垃圾。

回覆 19# alexhon

師兄邊間買mgh12? 几多錢? 可唔可以pm?

由於物主急用機,而且我又唔想呢舊嘢責過年。所以已怱怱於星期日送它回家。送走前一日抽在D時間再tune 一下。

改動總結如下。
1. 把有虛位的MCH9 滑軌換成 MCH12
2. endstop 和滑軌固定從新設計
3. 滑車從新設計更換
4. 改用磁石連桿
5. effector 改為雙頭 EFH 調平
6. 用返塊正確size 電壓的熱床
7. 用雙面膠紙固定的面板改用螺絲固定
8. 加上料架和extruder位置
9. LCD panel 改固定方法

以上的改裝和"莫史敵"不遑多讓
而家單頭運作沒問題, 雙頭要物主自己模索一下了。

我對佢真係有再生之恩。不過得閒唔駛返來探我啦

6 天前 01:16

6 天前 01:16

由於物主急用機,而且我又唔想呢舊嘢責過年。所以已怱怱於星期日送它回家。送走前一日抽在D時間再tune 一下 ...
ustkl 發表於 2018-2-14 01:47

物主成為咗大p頭第一個用家

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

改裝費同買過部機差唔多

為左地球先生,小件垃圾總是好事。

U兄,firmware呢?Repetier? 控制板有無換?

回覆 25# g2david

要睇下同乜機比。當然貴過晒何方微造果D貨色。不過而家埋單計埋之前機價5~6千人仔。仲平過Atom Ex 果D假雙頭。

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

回覆 27# petersoap

Firmware 是 repeiter
塊主板唔錯, 看來是MKS GEN 1.X,
24V推1 ohm熱床都冇燒。所以唔駛換。