[操作疑難] 請教ubuntu的disk allocation問題

我有個vm guest (wmware) w/snapshot行ubuntu16,發現snapshot file越來越大 (10G 20G咁上),
雖然我係不斷recompile大野,但其實disk space usage無實質增長(log, bin等好細而且會每次override)
感覺上windows guest無同樣問題

問題:1.windows係唔係識得re-use deleted file space而ubuntu唔識,所以每次都allocate新space,導致snapshot無謂增長?
無論點,有無方法改善呢個問題?

File System 寫檔模式問題(Ubuntu 預設使用 ext4)。試改用其他(未試過是否可解決以上需要,但可試一下 btrfs 或 zfs)。
另如 VM file image 已增大,可參考「http://acidx.net/wordpress/2014/ ... -of-virtualbox-vms/」縮細現在 VM file image.

File System 寫檔模式問題(Ubuntu 預設使用 ext4)。試改用其他(未試過是否可解決以上需要,但可試一下 b ...
燒浩 發表於 2018-2-13 10:06

BTRFS/ZFS有埋checksum, 每次save野都update checksum, 估計問題會更嚴重
to樓主: 估計係ext4 write時唔會刻意用翻相同空間, 總之有位就用, 令vmware以為你又有新data, 所以越grow越大, 解決辦法就係試下用其他filesystem

多謝CHING意見. 我試過縮vm size, 由150G縮到70G, 但係治標唔治本.
唔用ext4, 未試過.

多謝CHING意見. 我試過縮vm size, 由150G縮到70G, 但係治標唔治本.
唔用ext4, 未試過. ...
ati16800 發表於 2018-2-13 13:15

不坊一試xfs
都係內置support既filesystem

snapshot本身就算filesystem容量不變但有不斷刪除寫入,snapshot佔位變大是好正常

via HKEPC Reader for Android

#2提供了解决方法

用多少個snapshot?

via HKEPC Reader for Android

can the vm size be fixed ?

File System 寫檔模式問題(Ubuntu 預設使用 ext4)。試改用其他(未試過是否可解決以上需要,但可試一下 b ...
燒浩 發表於 2018-2-13 10:06 AM

明白。

不坊一試xfs
都係內置support既filesystem
KinChungE 發表於 2018-2-15 06:33 PM

之前用 XFS 時都冇留意,下次試吓。
Thx。