其實宜家出到 240HZ
有 D 自稱電競玩家話 144HZ 都唔會開 G-SYNC
doggiestyle 發表於 2018-2-13 21:27

Hz夠快就唔洗開

因為G-Sync 係NV 賣一粒晶片比Mon製造商裝落隻Mon度.
再由粒晶片提供G-Sync 功能,Free-sync 係純軟件.
所 ...
crackong 發表於 2018-2-13 16:39

唔係, 我上網睇過Linus Tech Tips條友做評測.
條片話Freesync反而仲好.
好耐之前睇, 揾唔番條Link.
你話而家, 咁就唔知情況

唔係, 我上網睇過Linus Tech Tips條友做評測.
條片話Freesync反而仲好.
好耐之前睇, 揾唔 ...
alan216hk 發表於 2018-2-15 21:30

當年有個評測係話叫左十幾條友黎AB TEST
G 同 FREE 係 6:4 左右
另外有 D 話冇分別添

其實宜家出到 240HZ
有 D 自稱電競玩家話 144HZ 都唔會開 G-SYNC
doggiestyle 發表於 2018-2-13 21:27

佢地不嬲都話唔開SYNC 架啦,因為對佢地嚟講反應係最重要....
忍受到TEARING 嘅話就乜SYNC都唔需要

佢地不嬲都話唔開SYNC 架啦,因為對佢地嚟講反應係最重要....
忍受到TEARING 嘅話就乜SYNC都唔需要 ...
masseffect 發表於 2018-2-16 12:57

宜家有 FAST SYNC
而且G-SYNC 對 高 FPS 既幫助本身就少...
你拎去買 MON 既錢可以高一級顯卡

宜家有 FAST SYNC
而且G-SYNC 對 高 FPS 既幫助本身就少...
你拎去買 MON 既錢可以高一級顯卡 ...
doggiestyle 發表於 2018-2-16 22:16

FAST SYNC 同G SYNC 完全係兩樣嘢...
GSYNC 處理嘅係FPS < 最高REFRESH RATE 嘅情況,佢本來就唔係處理"高FPS"
而FAST SYNC(其實即係"正確" 嘅VSYNC,就好似WINDOWS咁..),處理嘅係FPS > 最高REFRESH RATE嘅情況

用FAST SYNC 同唔用SYNC 比,一樣係多左INPUT DELAY(但只係多好少..)

FAST SYNC 同G SYNC 完全係兩樣嘢...
GSYNC 處理嘅係FPS < 最高REFRESH RATE 嘅情況,佢本來就唔係處理" ...
masseffect 發表於 2018-2-17 11:38

SOLVE 到問題就得
每個人需要唔一樣

yes, 我用amd 380, ok

用緊144hz mon
如果張於全時跑到>60fps 即係唔開gsync仲好?